6
|
Ο
σύγχρονος τρόπος ζωής
του ανθρώπου χαρακτη-
ρίζεται από µια πληθώρα
επιβαρυντικών παραγό-
ντων για την υγεία, όπως
η κακή διατροφή, η µόλυνση του περι-
βάλλοντος, το άγχος και η ψυχολογι-
κή πίεση της καθηµερινότητας, οι επι-
πτώσεις των οποίων θα µπορούσαν
να προληφθούν µε την υιοθέτηση µιας
ισορροπηµένης διατροφής στην οποία
περιλαµβάνονται τρόφιµα που, λόγω
των ιδιοτήτων τους, έχουν χαρακτηρι-
στεί ως υπέρ – τροφές (super foods).
Μια τροφή χαρακτηρίζεται ως super
food, όταν σε µικρή ποσότητα συγκε-
ντρώνει πλήθος ευεργετικών ουσιών
και αποτελεί έναν αξιόλογο σύµµαχο
στην προάσπιση της ανθρώπινης υγείας.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει το ταχίνι,
ένα ελληνικό σούπερ τρόφιµο που προ-
έρχεται από 100% αλεσµένο σουσάµι,
µε αποτέλεσµα να διατηρεί όλα τα ευ-
εργετικά του πολύτιµου αυτού σπόρου.
ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ
, γνωρίζου-
µε ότι η τακτική κατανάλωσή του στα
πλαίσια ενός ισορροπηµένου διαιτο-
λογίου µπορεί να συµβάλλει στην πρό-
σληψη ασβεστίου, µαγνησίου, ψευδαρ-
γύρου, βιταµινών του συµπλέγµατος Β,
πρωτεΐνης και πολυακόρεστων λιπα-
ρών οξέων. Με άλλα λόγια, το ταχίνι
αποτελεί ένα «εργαλείο» για όσους θέ-
λουν να προλάβουν την οστεοπόρωση,
να προστατεύσουν την καρδιά τους, να
ενισχύουν τη λειτουργία του νευρικού
συστήµατος και γενικότερα, να οχυρώ-
σουν τον οργανισµό τους.
ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες,
βιταµίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αµι-
νοξέα και υδατάνθρακες. Σπάνια µια
και µόνο τροφή καταφέρνει να συνδυ-
άζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι
αναγκαία για την οµαλή λειτουργία του
οργανισµού και για το λόγο αυτό, το τα-
χίνι θα µπορούσε να θεωρηθεί ως υπέρ-
τροφή (super food).
Το ταχίνι, περιέχει επίσης σε ποσοστό
20%φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες όµως
είναι χαµηλής βιολογικής αξίας. Όταν
όµως συνδυαστεί µε τρόφιµα όπως τα
όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό έχει
ως αποτέλεσµα να προκύπτουν πρωτε-
ΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες
των ζωικών πρωτεϊνών!
Το ταχίνι είναι ακόµη πλούσιο σε:
• Aσβέστιο, καταπολεµώντας έτσι την
οστεοπόρωση
• Kάλιο και ψευδάργυρο, για την ενίσχυ-
ση του ανοσοποιητικού συστήµατος
• Mαγγάνιο και σελήνιο, µε έντονη αντι-
οξειδωτική δράση, καθώς καταπολε-
µούν τις ελεύθερες ρίζες
• Xαλκό, για την ενίσχυση των αρθρώ-
σεων
• Σίδηρο, για την τόνωση του οργανισµού
και την καταπολέµηση της αναιµίας
• Αµινοξέα, που συµβάλλουν στην καλή
λειτουργία νεφρών και συκωτιού, κα-
θώς και φώσφορο και µαγνήσιο που
καταπολεµούν δραστικά τον πονοκέ-
φαλο ή τις χρόνιες ηµικρανίες
• Υδατάνθρακες που οµαλοποιούν το
γαστρεντερικό σύστηµα, Ω6 λιπαρά
που µειώνουν τη χοληστερόλη και βι-
ταµίνη Ε που προστατεύει τον οργανι-
σµό από τη γήρανση
Επίσης, σύµφωνα µε έρευνες, το ταχί-
νι διαθέτει αντικαρκινική δράση, ενώ
ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλ-
τσχάιµερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον
καταρράκτη και τον διαβήτη.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Μια κουταλιά της σούπας ταχίνι (15
γρ.) έχει περίπου 90 θερµίδες, 8 γρ.
λίπη τα περισσότερα από τα οποία εί-
ναι ακόρεστα ή καλά λίπη, 3 γρ. υδα-
τάνθρακες, 3 γρ. πρωτεΐνη και 1 γρ. φυ-
τικές ίνες. Καθώς έχει πολλές θερµίδες
προσέξτε την ποσότητα που καταναλώ-
νετε αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βά-
ρος σας! 1 κουταλιά είναι αρκετή!
ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ
ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ
• Ως προϊόν επάλειψης σε ψωµί, φρυγα-
νιές ή σε ψωµάκι σαν τοστ µόνο του ή
µε λίγο µέλι ή αναµειγµένο µε κακάο
για γεύση και υφή που θυµίζει πρα-
λίνα.
• Αναµειγµένο µε γιαούρτι, µπανάνα ή
άλλα φρούτα.
• Σε αραβικές πίτες, σάλτσες για ζυµα-
ρικά ή σαλάτες λαχανικών, σούπες µε
λαχανικά και θαλασσινά και σε πολ-
λά ακόµα φαγητά.
• Ως ξεχωριστό dressing για τις σαλάτες,
ανακατεύοντας ταχίνι µε λίγο χυµό λε-
µονιού και µέλι. Μια άλλη ιδέα είναι
dressing µε ταχίνι, αβοκάντο, χυµό
λεµονιού, και µερικές σταγόνες τα-
µπάσκο.
• Αναµειγµένο µε πολτοποιηµένα ρεβί-
θια (χούµους) ή άλλα όσπρια, όπως
άσπρα φασόλια.
• Μαζί µε κακάο σκόνη, χαρουπάλευ-
ρο ή ρευστή σοκολάτα για να φτιάξε-
τε γλυκές πίτες, κέικ, κουλουράκια και
µπάρες µε νιφάδες δηµητριακών.
• Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε
σε λίγο ταχίνι, χυµό λεµονιού, αλάτι
και πιπέρι και συνοδεύστε το µε ωµά
λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια,
πιπεριές κοµµένα σε στικς, σέλερυ,
ντοµατάκια, ραπανάκια.
• Ως συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως
κέικ και µπισκότα.
Δοκιµάστε επίσης:
Τοστ µε µέλι, ταχίνι
και ξηρούς καρπούς.
Προσθέστε λοιπόν και εσείς στην καθη-
µερινή σας διατροφή ένα από τα πιο υγι-
εινά τρόφιµα, το ταχίνι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΟΣ
ΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ
ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Μια τροφή χαρακτηρίζεται ως super food,
όταν σε µικρή ποσότητα συγκεντρώνει
πλήθος ευεργετικών ουσιών και αποτελεί
έναν αξιόλογο σύµµαχο στην προάσπιση
της ανθρώπινης υγείας
Ταχίνι: «super food» από τη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ